Српска кућа музеј

СРПСКА КУЋА – КРФ 

  Српска кућа, музеј

    Музеј је отворен за посетиоце од 9.00-14.00 часова од васкрса до почетка новембра. Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918 године било је иницијатор и реализатор музејске поставке у сарадњи са министарством за културу Владе Србије, амбасадом СРЈ у Атини, Војним музејом из Београда и холдинг компанијом Симпо из Врања. За добијање објекта за Српску кућу у којем је урадена музејска поставка посебна заслуга припада тадашњем градонацелнику Крфа Хрисантосу Сарлису.
4.5.1993 године Градска скупштина Крфа доделила је зграду за музеј у улици Мустаксиду 19.

МУЗЕЈСКА ПОСТАВКА

Музејска поставка садржи велики број експоната – предмета (оружја и опреме), докумената и фотографија из тог трагичног и славног периода српске историје. Прикупљено је неколико стотина разних оригиналних предмета. Ни један једини предмет у овој поставци није купљен, већ је доста тога поклоњено од стране бројних грађана Србије и иностранства.

СРПСКА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА НА КРФУ

На острву Крфу је било 28 војничких гробаља. Највећа су била у Като Коракијани, гробље моравске дивизије са 560 гробова и Агиос Матеос 13-те дринске дивизије са 520 гробова. Ахилеон је био Српско официрско гробље. Иyбеглице су сахрањиване на градском гробљу у Гарици и другим сеоским гробљима. Најпознатија Српска спомен обележја на Крфу су: Маузолеј на острву Видо, Спомен плоча у Гувији и Споменик у Агиос Матеосу.

[gallery link=“none“ ids=“73,74,75
style=“line-height: 1.5;“>… (serbiangreek.in.rs)

Музјеску поставку је обновио ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ 2016-те године под називом СРБИ НА КРФУ.