Српска кућа музеј

СРПСКА КУЋА – КРФ 

  Српска кућа је музеј посвећен страдању српске војске током повлачења преко Албаније у Првом Светском рату, 1915 – 1916 године.

    Музеј је отворен за посетиоце од 9.00-14.00 часова. Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918 године било је иницијатор, организатор и носилац свих послова у сарадњи са министарством за културу Владе Србије, амбасадом СРЈ у Атини, Војним музејом из Београда и холдинг компанијом Симпо из Врања. За добијање објекта за Српску кућу у којем је урадена музејска поставка посебна заслуга припада тадашњем градонацелнику Крфа Хрисантосу Сарлису.
4.5.1993 године Градска скупштина Крфа доделила је зграду за музеј у улици Мустаксиду 19.

МУЗЕЈСКА ПОСТАВКА

Музејска поставка садржи велики број експоната – предмета (оружја и опреме), докумената и фотографија из тог трагичног и славног периода српске историје. Прикупљено је неколико стотина разних оригиналних предмета. Ни један једини предмет у овој поставци није купљен, већ је доста тога поклоњено од стране бројних грађана Србије и иностранства.

СРПСКА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА НА КРФУ

На острву Крфу је било 28 војничких гробаља. Највећа су била у Като Коракијани са 560 гробова и Агиос Матеос са 520 гробова. Ахилеон је био Српско официрско гробље. Иyбеглице су сахрањиване на градском гробљу у Гарици и другим сеоским гробљима. Најпознатија Српска спомен обележја на Крфу су: Маузолеј на острву Видо, Спомен плоча у Гувији и Споменик у Агиос Матеосу.

Да ли знате да постоји једна легенда која на најлепши могући начин повезује Србе и Грке? Легенда о љубави, истини, пркосу…напослетку и о растанку, даљини и болу двоје заљубљених. Наиме, ова легенда сеже све до Првог светског рата и страшне судбине која је задесила српски народ.

Легенда говори о великој љубави између једног српског војника и Гркиње са Крфа. Кажу да су такве љубави, настале у тмурним, суморним, ратним временима, заправо и најјаче, најискреније…снагу да истрају проналазе у свему што их окружује. Ипак, дужности према Краљу и отаџбини, биле су важније од свега…након опоравка на Крфу, српска војска кренула је у пробој Солунског фронта и ослобађање вољене Србије. А једној љубави даљине су донеле крај…а легенда каже да је пјесму „Ми моу тхимонис матиа моу“ та девојка са Крфа испевала Србину кога је снажно волела…Ипак, то је само легенда, коју нажалост не можемо доказати и скинути вео легенде…остаје нам да верујемо у легенду која, са сигурношћу можемо рећи, представља химну српско-грчког пријатељства(serbiangreek.in.rs)