СРПСКИ КЛУБ

КРФСКО ДРУШТВО ГРЋКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА
Основано марта 214-те године.

UDRUŽENJE GRČKO-SRPSKOG PRIJATELJSTVA
Moustoxidou 15
Κrf 49100
2661400566

Željko Popović,Predsednik

Krf, 18-11-2018
broj protokola 32 , 18-11-2018

IZVEŠTAJ O RADU ZA 2018
Januar
13 Januara, Srpska Nova Godina,posetili smo manastire na Kosovu,manastir Draganac,Gračanica,Novo Brdo i druge znamenitosti u pratnji gospodina Dimitrija Stikića,predstavnika za odnose sa javnošću Srpske Patrijaršije. Posetili smo srpska sela na Kosovu i podelili 100 paketica deci.Paketiće je obezbedila Srpska Patrijaršija.
18 Januara, Predsednik, gdin Popović je nakon upućenog poziva od strane naše televizije imao čast da prisustvuje ceremoniji povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja televizije ERTS.
23 Januara, organizovan je susret gdina Popovića sa gospsodinom Marinom Rutsidisom,nekadašnjim oficirem Grčke Vojne Mornarice u Srpskoj Patrijaršiji gde je gdin Rutsinos odlikovan ordenom od strane njegove svetosti Patrijarha Irineja.
Februar
15 Februara,Na naš poziv,,gostovala je Amaterska glumačka grupa škole Pepo Kreso iz Stare Pazove. Pozorišna predstava HEROJINE VELIKOG RATA koja je tom prilikom izvedena,nagradjena je od strane Ministarstva kulture Srbije i prevedena je na grčki jezik od strane našeg društva. Predstava je izvedena 17.Februara u Pozorištu grada Krfa,a samo izvodjenje predstave je pratio i koncert Umetničko pevačkog društva Agios Mateosa.Istovremeno smo organizovali i posebnu svečanost za članove našeg društva povodom početka Nove godine.Samu ceremoniju pratio je govor istoričara,profesora gdina Dimitrisa Metalinosa kao i zamenika gradonačelnika Krfa gdina Georgisa Panteliosa.
Ceremoniji je prisustvovao i veliki broj prijatelja iz Srbije,koji su tokom trodnevne posete imali prilike da se se upoznaju sa najznačajnijim znamenitostima Krfa,i srpskim spomenicima.
Mart
U organizaciji predsednika Popovića,realizovali smo posetu Srbiji zajedno sa Umetničko-pevačkom udruženju Agios Mateosa.Imali smo prilike da ih upoznamo sa znamenitostima Beograda.Tokom njihovog boravka,16.marta organizovan je i koncert u Opštini Stara Pazova.Koncert je pratilo 650 posetilaca.
17.Marta organizovan je koncert u kripti Hrama Sv.Save .Tom prilikom napravljeni su intervjui za radio i televiziju.
18.marta posetili smo Niš i organizovali treći koncert u Centru za Nacionalnu Odbranu.Koncert je pratilo oko 750 posetilaca.Organizovali smo i zvaničnu posetu opštini Niš.
April
Ugostili smo prijatelje iz Srpske Patrijaršije kao i predstavnike IPE( medjunarodno udruženje policije Srbije) tokom Uskrsa.Susret sa predstavnicima medjunarodnog udruženja grčke policije realizovan je u prostorijama našeg udruženja.Prijateljske veze dva medjunarodna udruženja postoje od 2017.godine kada je održan prijateljski fudbalski meč koji je organizovalo naše društvo.U ovom periodu snimljen je i dokumentarni film o Krfu za srpsku televiziju.
Μaj
Prilikom obeležavanja praznika Ujedinjenja Krfa sa Grčkom,na Krfu su boravili gradonačelnici pobratimljenih gradova sa gradom Krfom, gradonačelnici Kruševca,Novog Sada,Vranja,Čajetine.Udruženje je kao i svake godine bilo angažovano oko pripremanja pozivnica i prevodjenja.Primili smo nagradu za naš rad od tima Specijalnih Jedinica Vojske Srbije,tačnije od Padobranske jedinice.
Jun
8 Juna ugostili smo direktorku Istorijskog muzeja Srbije, kao i upravnicu postavke SRBI NA KRFU 1916-1918.,Dušicu Bojić.Pomagali smo u skladu sa potrebama Muzeja.
Jul

Poćetkom jula stupili smo u kontakt sa producentom filma Kralj Petar I,kao i novinarem gdinom Zvonkom Šimunecem.Gospodin Šimunec koji je inače dopisnik Državne televizije Srbije kao i novina,učestvovao je kao producent prilikom realizacije dokumentarnog filma o Krfu,kao i pokretač reklamnog filma o Krfu.
Pomogli smo gospodinu Šimunec prilikom susreta sa gradonačelnikom Krfa ,Kostom Nikoluzusom,zamenikom gradonačelnika Nikoletom Pandi,ali i drugim zvaničnicima tokom pronalaženja odgovarajućeg mesta i prostora za snimanje.

Avgust

Susret sa najboljim djacima srednjih škola iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije,pod rukovodstvom gdina Diitrija Stikića,a u organizaciju Srpke Patrijaršije.Upoznavanje dece sa znamenitostima Krfa u okviru programa STOPAMA NAŠIH PREDAKA.Privatni kamping Moraiti iz Agios Ioanisa je omogućio boravak deci u kampu u trajanju od 15 dana. .Organizovali smo i tribinu na kojoj je govorio istoričar,profesor Miloš Ković.

Septembar

U periodu od 2-5. Septembra učestvovali smo u snimanju dokumentarnog filma SRBI TADA I SADA na Krfu( trajanje 30 minuta).
U saradnji sa Srpskom Patrijaršijom i opštinom Stara Pazova, učestvovali smo u organizaciji prijateljske fudbalske utakmice veterana Crvene Zvezde i veterana fudbalskog kluba AOK Krf. Utakmica je održana 27. Septembra.Učestvovali smo i prilikom održavanja svečane proslave na Vidu 28.Septembra koju je organizovala Republika Srbija.Položili smo venac.
Organizovali smo tribinu 22.Septembra za očuvanje i zaštitu ćiriličnog pisma koju je vodio gospdin Milorad Djosić,predsednik udruženja’ Zaštita i očuvanje ćiriličnog pisma.’

Oktobar

Oktobar je obeležio susret sa scenaristom i glumcem Lazarom Ristovskim.
Upoznali smo ga sa znamenitostima grada i realizovali susrete sa zvaničnicima grada,gradonačelnikom Krfa,predstavnicima Privredne Komore Krfa i drugim zvaničnicima Krfa.
Koncert Kulturno umetničkog društva Agios Mateosa sa horom iz Niša,realizovan je 15.Oktobra,a koncertu jeprisustvovao i hor sa Kefalonije.Hor iz Niša se susreo sa gradonačelnikom Krfa i posetio sve spomenike na Krfu.
Novembar
U ime našeg društva 11 novembra 2018., organizovana je proslava povodom 100 godina od završetka I svetskog rata i potpisivanja mira.Posetili smo ostrvo Vido i položili venac,.Organizovali smo posetu Muzeju, ‘Srbi na Krfu 1916-1918’ i organizovali koncert u zgradi Jonskog Parlamenta na Krfu.Na koncertu je učestvovao hor iz Agios Mateosa.Koncert je pratila i lokalna Krfska televizija kojom smo tom prilikom dali i intervju.
Učestvovali smo i pružili pomoć prilikom snimanja filma kralj Petar I, kao i dokumentarnog filma o Krfu,naročito u sektoru odnosa sa javnošću,ali smo i učestvovali u pronalaženju statista za film.

MOLBE

U ime našeg društva,kao i u ime gospodina Dimitrija Stikića ispred Srpske Patrijaršije,podneli smo opštini Krf molbu za imenovanje malog trga koji se nalazi u blizini hotela “Bella Venetia”,a u kojem je boravila srpska vlada u periodu od 1916 1918 ,kao TRG GRČKO-SRPSKOG PRIJATELJSTVA kao i molbu za postavljenje tabli na zgradu Krfske Opštine gde se nalazilo sedište srpske vlade, kao i na zgradu Srpskog muzeja i Ahileona, koji je predstavljao bolnicu
.Podneli smo molbu za obnovu opštinskog kampa u mestu Guvija ,kako bi učenici srednjih škola koji bi posetili Krf imali mogućnosti da borave u istom tokom čitave godine.

Predsednik udruženja Sekretar

Željko POPOVIĆ Maria MELENTI